Μοιραστείτε το
Τα μήλα Πιλαφά μας στον ΑγροΤύπο
Η εταιρεία TeGaia Κτήμα Κυριακούλη, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «με το ίδιο μεράκι και την αγάπη που είχε ο Πιλαφάς για την καλλιέργεια αυτή, συνεχίζουμε απρόσκοπτα την παραγωγή, την τυποποίηση και την εμπορία των μήλων Τριπόλεως Delicious Πιλαφά.
Η συνεργασία του Ηλία Πιλαφά με την οικογένεια Κυριακούλη ξεκινά από το 1945, τότε προμήθευσε της πρώτες παρτίδες δέντρων αυτής της ποικιλίας στον προπάππου μας Ανδρέα Κυριακούλη.
Από το 1994 τα μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως έχουν χαρακτηριστεί ΠΟΠ. Είναι τραγανά, με ελαφρώς γλυκόξινη γεύση και λεπτό άρωμα μπανάνας, ενώ η φλούδα τους είναι πρασινοκόκκινη με καφέ φακίδες. Χάρη στη συμπαγή του σάρκα διατηρείται μέρες έως μήνες εντός και εκτός ψυγείου. Η συγκομιδή αρχίζει στα μέσα Οκτωβρίου και η διάθεσή τους διαρκεί ως τα τέλη Απριλίου.
Καλλιεργούνται σε ορεινές περιοχές σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα. Τα χωράφια είναι αρδευόμενα. Η παραγωγή τους σε όλη την ζώνη κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000 τόνους ετησίως, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν και τις αποδόσεις.
Δηλαδή μιλάμε για μικρές ποσότητες που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά. Τα συγκεκριμένα μήλα είναι γνωστά κυρίως στη νότια Ελλάδα. Το θετικό είναι ότι όταν τα δοκιμάσει ο καταναλωτής πρώτη φορά γίνεται φανατικός θαυμαστής τους γιατί έχουν μια ξεχωριστή γεύση. Το αρνητικό είναι ότι χρωματικά δεν είναι τόσο ελκυστικά.
Έχουν καλή μετασυλλεκτική συμπεριφορά, αφού αποθηκεύονται σε ψυκτικούς θαλάμους από τον Οκτώβριο μέχρι αρχές Απριλίου.
Αυτή την περίοδο το κόστος καλλιέργειας κυμαίνεται από 40 έως 50 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί φέτος πούλησαν από 50 έως 60 λεπτά. Δηλαδή έχουν μια καλή τιμή παραγωγού σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες. Παρόλα αυτά όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εγκαταλείπονται κάποια στρέμματα λόγω της αύξησης του κόστους καλλιέργειας.
Εμείς όμως επειδή θέλουμε να μείνει «ζωντανή» αυτή η ποικιλία προχωρήσαμε πέρυσι σε νέες φυτεύσεις, σε μια έκταση 20 στρεμμάτων (3.500 δέντρα). Οι νέες φυτεύσεις γίνονται με παλμέτα. Από τα 100 στρέμματα καλλιέργειας μηλοειδών που έχουμε τα 60 είναι της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Στη ζώνη ΠΟΠ καλλιεργούνται περίπου 700 στρέμματα συνολικά με τα μήλα της ποικιλίας Πιλαφά. Μιλάμε για περίπου 100.000 δέντρα. Μια μέση απόδοση για το κάθε δέντρο είναι 30 κιλά.
Το ΠΟΠ έδωσε μια ταυτότητα στα συγκεκριμένα μήλα. Αυτό που χρειάζεται το προϊόν είναι ένα πρόγραμμα προώθησης. Εμείς συνεργαζόμαστε με σούπερ μάρκετ της Αθήνας και την Κεντρική Λαχαναγορά. Όμως θα πρέπει οι καταναλωτές να ενημερωθούν που θα μπορούν να βρουν αυτά τα μήλα. Πάντως πιο βόρεια από την Αττική η συγκεκριμένη ποικιλία είναι άγνωστη. Πιστεύουμε σε αυτή την ποικιλία ότι έχει καλές προοπτικές».