Μήλα Delicious Πιλαφά Τριπόλεως (ΠΟΠ)

Ιστορία

Ηλίας Πιλαφάς: «Ο πατέρας του μήλου Τριπόλεως Delicious Πιλαφά»

Ο Ηλίας Πιλαφάς του Ανδρέα γεννήθηκε στην Κερασιά Αρκαδίας εν έτη 1890.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1900, δεκάχρονος επιβιβάστηκε στο πλοίο MAASDAM με προορισμό την Ν. Υόρκη, και όνειρο μία καλύτερη ζωή στη Γη της Επαγγελίας, όπως ονόμαζαν τότε την Αμερική.

Έζησε και εργάστηκε στο Morris του Illinois αποκτώντας το δικό του παντοπωλείο. Στα τριάντα του επαναπατρίζεται όταν ένα γράμμα φτάνει από το χωριό στην Αμερική, που τον πληροφορεί πως η μητέρα του ασθενεί βαριά. Δίχως δεύτερη σκέψη φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και παίρνει το πρώτο καράβι για να βρεθεί κοντά στην άρρωστη μάνα του.

Το ταξίδι του μήλου Πιλαφά ξεκινά…

Αναχωρώντας για την Ελλάδα, προμηθεύετε από ένα οπωροπωλείο λίγα μήλα Golden Russet (μίας σπάνιας ποικιλίας που ευδοκιμεί στην Βόρεια Ν. Υόρκη), για την διατροφή του στο καράβι.
Στο πολυήμερο ταξίδι του για την πατρίδα, γεννιέται η ιδέα να κρατήσει και να μεταφέρει σπόρους στην γενέτειρά του, για να παράγει τα δικά του μήλα, αν και δεν ήταν ούτε γεωπόνος, ούτε γεωργός.

Στα τέλη Φλεβάρη του 1920, σπέρνει τους σπόρους στον κήπο του στην Κερασιά. Φυτρώνουν δεκαεπτά δεντράκια. Όμως έπειτα από μια ισχυρή χαλαζόπτωση το καλοκαίρι του ίδιου έτους σώζεται μόνο ένα. Ο Η. Πιλαφάς φροντίζει με αγάπη και μεράκι αυτό το μικρό δέντρο και το 1928 κρατά στα χέρια του τους πρώτους καρπούς, τα μήλα που αργότερα ονομάστηκαν Τριπόλεως Delicious Πιλαφά.

Βραβεύσεις, Διακρίσεις και Πιστοποιήσεις

Αν και δεν είναι τα χρυσά Μήλα των Εσπερίδων, διεκδικούν το πρώτο μετάλλιο στις προτιμήσεις των καταναλωτών
Ο δημιουργός τους Ηλίας Πιλαφάς και η ποικιλία αυτή των μήλων έχουν αποσπάσει τα κάτωθι βραβεία και διακρίσεις:

  • 1934 – 1937 – 1939: Χρυσά Βραβεία στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης
  • 1945: Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών «Ανθ’ ων υπέρ των μηλεών είργασται»
  • 1954: Χάλκινο Μετάλλιο γεωργικής αξίας του Βασιλέως Γεωργίου Β’
  • 1962: Επίσημος χαρακτηρισμός της μηλιάς του Πιλαφά ως «Πιλαφά DELICIOUS Τριπόλεως», από το Υπουργείο Γεωργίας με απόφαση 225700/13362
    Επίσης έχουν λάβει τις ακόλουθες πιστοποιήσεις:
  • 1994: Αναγνώρισή τους στον Εθνικό Κατάλογο, ως Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ).
  • 1997: Ευρωπαϊκή αναγνώριση ως ΠΟΠ.
Περισσότερα

Η σχέση του μήλου Πιλαφά με το κτήμα μας.

Η συνεργασία του Ηλία Πιλαφά με την οικογένεια Κυριακούλη ξεκινά το 1945, όταν ο δενδρόφιλος αυτός Κερασιώτης προμήθευσε τις πρώτες παρτίδες δέντρων της ποικιλίας αυτής, στον προπάππου μας Ανδρέα Κυριακούλη, στο Βουνό Αρκαδίας.
Με το ίδιο μεράκι και την αγάπη που είχε ο Πιλαφάς για την καλλιέργεια αυτή, συνεχίζουμε απρόσκοπτα την παραγωγή, την τυποποίηση και την εμπορία των μήλων Τριπόλεως Delicious Πιλαφά.

Περισσότερα

Μήλα Πιλαφά με ταυτότητα…

Είναι τραγανά, με ελαφρώς γλυκόξινη γεύση και λεπτό άρωμα μπανάνας, ενώ η φλούδα τους είναι πρασινοκόκκινη με καφέ φακίδες. Χάρη στη συμπαγή του σάρκα διατηρείται μέρες έως μήνες εντός και εκτός ψυγείου. Οι πέντε μαστοειδείς αποφύσεις στο κάτω μέρος,  η θαμπή τους όψη, το μέτριο ως μικρό μέγεθος και το εξαίρετο άρωμά τους είναι τα χαρακτηριστικά τους που θα σας βοηθήσουν να τα αναγνωρίσετε.

Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και οι ουσίες τους βοηθούν στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, στη μείωση της κακής χοληστερίνης, σε παθήσεις του εντέρου και στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Τέλος, το μικρό ποσοστό σακχάρων που έχουν, τα κάνουν επιτρεπτά και στους διαβητικούς.

Περισσότερα

Καλλιέργεια

Η καλλιέργεια πραγματοποιείται με σύγχρονες μεθόδους, καθοδηγούμενη από έμπειρους γεωπόνους και ειδικούς συμβούλους. Γιατί στόχος μας είναι ποιοτικά προϊόντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τη γη.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή αρχίζει στα μέσα Οκτωβρίου και η διάθεσή τους διαρκεί ως τα τέλη Απριλίου. Τα μήλα εισάγονται στις εγκαταστάσεις μας τηρώντας τα πρότυπα ασφάλειας και διακίνησης των τροφίμων ISO 22000 & HACCP.

Συντήρηση

Η αποθήκευση γίνεται σε σύγχρονους θαλάμους ψύξης (ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας), στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας. Διατηρούμε τα μήλα Τριπόλεως Delicious Πιλαφά έως και τον Απρίλιο σε θερμοκρασίες 0-1 oC και υγρασία 90-95%.

Διαλογή

Η διαλογή γίνεται σε εξελιγμένη μονάδα τυποποίησης μήλων δυναμικότητας 2-3 τόνους την ώρα. Τα μήλα υπόκεινται σε διαδικασίες διαλογής, καθαρισμού και ταξινόμησης ώστε να εισαχθούν στις συσκευασίες μας. Κερωτικές και γυαλιστικές ουσίες δεν χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια του τροφίμου και του καταναλωτή.

Θρεπτική Αξία

Θρεπτικά Συστατικά ανά 100 γρ. μήλου Πιλαφά (με τη φλούδα).
Θερμίδες
52 kcal
Υδατάνθρακες
14 gr
Πρωτεΐνη
0.3 gr
Λιπαρά
0.17 gr
Φυτικές Ίνες
2.4 gr
Βιταμίνη C
4.6 mgr
Κάλιο
107 mgr
Νερό
86 gr
Ευχαριστούμε θερμά τον Πέτρο Σαραντάκη για το φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο όπως και για τα ιστορικά στοιχεία.

Πιστοποιητικά

Certificate Logo
Certificate Logo

Shopping cart

close
Scroll To Top
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 30€